Skip to content

Συνέντευξη  στο allyou.gr. έδωσε ο Μιχάλης Αεράκης, ο αγαπημένος παπάς του Σασμού, της πιο πετυχημένης σειράς της σεζόν και μιλησε για όλα.

Περιμένατε να κάνει τέτοια επιτυχία ο «Σασμός», όπου πρωταγωνιστείτε και πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή;

Εγώ προσωπικά το πίστευα ότι θα ήταν η σειρά της χρονιάς. Είχα αυτό το ένστικτο και εξάλλου ως Κρητικός γνώριζα ότι η ιστορία που ξεδιπλώνουμε κάθε βράδυ στα σπίτια των τηλεθεατών είναι ένα θέμα πολύ δυνατό, που ταλανίζει δυστυχώς ακόμα και σήμερα το νησί μας.

Παράλληλα, διαπίστωσα στην πορεία, πριν αρχίσουν τα γυρίσματα, ότι οι συνάδελφοι, που θα συμμετείχαν στη σειρά ήταν αξιόλογοι, διαλεγμένοι, ένας κι ένας. Όταν λοιπόν υπάρχουν πολλοί καλοί ηθοποιοί σε ένα σχήμα το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ μεγάλο. Στη δική μας την περίπτωση εκτιμώ και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ήταν πάρα πολύ καλά τα πάντα, η παραγωγή, οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, ο συγγραφέας, το θέμα, το κανάλι μας, ο Alpha, που εμπιστεύτηκε αυτή την ιστορία. Έτσι λοιπόν όλα λειτουργούν πολύ καλά. Βέβαια πολλαπλασιάζεται ο βαθμός ευθύνης μας να διατηρήσουμε αυτή την πρωτιά και να συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά.

Τι κοινό έχει ο «παπα-Μιχάλης» του Σασμού με τον Μιχάλη Αεράκη; Σε ποια σημεία ταυτίζεσαι;

Με τον ρόλο αυτόν υπάρχει απόλυτη ταύτιση. Διότι ο συγχωρεμένος ο παππούς μου στα Ανώγεια, από όπου κατάγομαι, ήταν παπάς. Οπότε κι εγώ ήμουν στην εκκλησία και μέχρι 11-12 ετών τον βοηθούσα. Ανασύρω λοιπόν μέσα από τις μνήμες μου αυτόν τον παπά, δηλαδή τον παππού μου και ομολογώ ότι δεν χρησιμοποιώ ιδιαίτερες τεχνικές γιατί δεν κάνω κάτι παραπάνω από το να τον αντιγράφω, όπως και συμπεριφορές μεγαλύτερων ανθρώπων που πρόσεχα στο χωριό.

Με τον ρόλο του κληρικού νιώθετε κατά κάποιον τρόπο να του κάνατε το χατίρι που ήθελε τόσο πολύ να σας δει παπά; 

Είμαι σίγουρος ότι αν μας βλέπει θα ήταν πάρα πολύ περήφανος, που έστω και έτσι βλέπει εμένα να υποδύομαι τον ρόλο του παπά.

Ο ρόλος του παπα-Μιχάλη στη σειρά είναι καθοριστικός. Ξέρει τα μυστικά του χωριού και αυτά είναι πολλά. Βέβαια, μέσω της εξομολόγησης δεν μπορεί να πει πολλά. Θα καταφέρει να φέρει τον Σασμό;  Η εξομολόγηση είναι από τα πιο ιερά μυστήρια και αυτό σημαίνει ότι ο Παπα-Μιχάλης ό,τι ακούει στην εξομολόγηση είναι για τα αυτιά τα δικά του και αυτά του Θεού. Το χωριό μας είναι βουτηγμένο μέσα στο ψέμα, καθώς η κάθε πλευρά γνωρίζει ότι αν βγουν στο φως αυτά τα μυστικά θα γίνει πολύ μεγαλύτερο κακό. Επειδή όμως «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο» σταδιακά βγαίνουν αυτά τα μυστικά. Ασφαλώς και ο ρόλος του παπά, που είναι ο ισορροπιστής του χωριού και δεν κρίνει κανένα, θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ώστε να επιτευχθεί ο Σασμός. Είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος του στη σειρά.

 


Σε όλους έχει κάνει αίσθηση η Καλλιόπη, μια γυναίκα αυστηρή και βαθιά συντηρητική, που ορίζει τις ζωές των άλλων. Ο παπάς την συμμερίζεται; 

Επειδή γνωρίζονται με τον παπά αφού είναι από το ίδιο χωριό και γνωρίζει τα πάντα για εκείνη και για όλους φυσικά είναι αυστηρός, όχι στο επίπεδο της εξομολόγησης, όταν χρειάζεται μαζί της και της τα ψάλλει όταν χρειάζεται. Η Καλλιόπη είναι μία δεσποτική γυναίκα που αγαπά με λάθος τρόπο. Για αυτόν τον λόγο έχει κρύψει τα πάντα από τα παιδιά της, με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί όλα αυτά. Αγαπάει βαθιά αλλά με λάθος τρόπο.

Στα τελευταία επεισόδια είδαμε την Αργυρώ και τον Αστέρη να χωρίζουν μετά τη δολοφονία του Πετρή. Πώς μπορεί να έρθει ο «Σασμός» μετά από αυτή την εξέλιξη; Θα νικήσει στο τέλος ο έρωτάς τους; 

Η αγάπη πάντα νικάει. Συνέβη αυτό που λέτε, ωστόσο στη σειρά μας, όπου οι ανατροπές είναι διαρκείς, μέσα από αυτές θα επέλθει η κάθαρση, κατά την έννοια των αρχαίων τραγικών συγγραφέων. Θα έρθει η ομόνοια, η αγάπη και η ειρήνη. Και σε όλα αυτά θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο ο παπάς.

Ο «Σασμός» θα πάει και για δεύτερη σεζόν; 

Γνωρίζω ότι η διάθεση του καναλιού και της παραγωγής είναι να πάει και δεύτερη χρονιά η σειρά. Όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς όταν ένα πράγμα φτάσει στην κορυφή το δυσκολότερο είναι να παραμείνει εκεί. Άρα αν δεν υπάρξουν νέες ιστορίες -μυθοπλασία είναι βέβαια όλα αυτά τα πράγματα- που να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου και για δεύτερο χρόνο, τότε θα είναι λίγο δύσκολο.

Εκτιμώ όμως επειδή όλοι οι συνεργάτες είναι άριστοι και ξέρουν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, όπως ο σεναριογράφος Βασίλης Σπηλιόπουλος, ο συγγραφέας του βιβλίου, ο συμπατριώτης μας, Σπύρος Πετρουλάκης και γενικά όλο το τιμ, θα παρουσιάσουν αυτά τα εχέγγυα ώστε να συνεχιστεί η σειρά και δεύτερη σεζόν. Αν δεν υπάρξουν αυτά θεωρώ ότι θα είναι έξυπνο να πουν ότι δεν μπορούμε να το τραβήξουμε άλλο.

Όπως είπατε πουλούσατε λαχεία σε παιδική ηλικία. Τελικά ήταν ο «Σασμός» ο πρώτος λαχνός που αξίζατε να πιάσετε στην καριέρα σας; 

Σίγουρα είναι ένας πάρα πολύ κάλος ρόλος και από πλευράς ενδιαφέροντος και από πλευράς συναισθήματος. Η αλήθεια είναι ότι είναι μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές παρουσίες μου.

Είστε συντοπίτης με τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη. Τι θυμάστε από αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη; 

Ο Νίκος Ξυλούρης ήταν συγγενής της μάνας μου. Τον έζησα πάρα πολύ γιατί την περίοδο της παιδικής μου ηλικίας δεν πουλούσα μόνο λαχεία αλλά δούλευα και σε διάφορα κρητικά κέντρα στο Ηράκλειο, όπου ήταν και ο Νίκος. Και αργότερα όμως όταν ανέβηκε στην Αθήνα και εξελίχθηκε σε μεγάλο όνομα και πάλι ήμουν δίπλα του. Είχα ανέβει στην Αθήνα στην μπουάτ Λήδρα, όπου πρωτοτραγούδησε.

Τον έζησα αυτόν τον άνθρωπο. Χαίρομαι και για ακόμη έναν ακόμη λόγο. Για το γεγονός ότι στη σειρά μας ακούγεται μετά από τόσα χρόνια η φωνή αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη, στο τραγούδι τίτλου «Χαμένη Αγάπη», που είναι σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Και στο παζλ για την επιτυχία της σειράς, που σας ανέλυσα νωρίτερα έχει συμβάλει και η φωνή του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.zinapost.gr/media/media-news/pisteya-oti-o-sasmos-tha-itan-i-seira-tis-xronias/ ανήκει στο TV News – Zinapost.gr .

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Westbusiness banner