Skip to content

Έρευνα του Vivian Lab δείχνει ότι οι Ελληνίδες δηλώνουν πώς δυσκολεύονται να λάβουν διάγνωση και να εργαστούν από τον αντίκτυπο που έχει η ενδομητρίωση στη ζωή τους

Η ενδομητρίωση ταλαιπωρεί 1 στις 10 γυναίκες ή σε απόλυτους αριθμούς, περισσότερα από 190 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια και μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Το σοβαρό αυτο πρόβλημα υγείας αποδεδειγμένα επηρεάζει τις ασθενείς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, από την προσωπική, οικογενειακή και ερωτική, μέχρι την επαγγελματική. Σύμφωνα με έρευνα που έτρεξε στην Ελλάδα η ομάδα του Vivian Lab και απάντησαν 500 γυναίκες που έχουν λάβει διάγνωση ενδομητρίωσης, οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί.

Προβλήματα και καθυστερήσεις στη διάγνωση

Ακόμη και σήμερα, η διάγνωση της ενδομητρίωσης αργεί πολύ να γίνει με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες να υποφέρουν και να μειώνεται η ποιότητα της ζωής τους καθημερινά. Η έρευνα έδειξε ότι το 25% των γυναικών με ενδομητρίωση θα χρειαστεί τουλάχιστον 7 χρόνια από την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι την οριστική διάγνωση, ενώ το 82% αυτών αντιμετώπισε δυσκολίες μέχρι να γίνει η διάγνωση για τους εξής λόγους:

  • Χρειάστηκε να πάω σε πολλούς γιατρούς – 35.7%
  • Ο γιατρός μου είπε ότι τα συμπτώματα μου είναι “φυσιολογικά” και υπερβάλλω – 17.9%
  • Ένιωσα ότι ο γιατρός δεν καταλαβαίνει πόσο πολύ ο πόνος επηρεάζει την καθημερινότητά μου και την ψυχική μου κατάσταση – 14.3%
  • Ένιωσα ότι οι συζητήσεις που έκανα με τον γιατρό μου δεν ήταν χρήσιμες ή παραγωγικές – 14.3%

Σίγουρα, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι γιατροί που αγνοούν ή υποβιβάζουν τα συμπτώματα των γυναικών με ενδομητρίωση καθυστερώντας έτσι τη διάγνωση. Το 50% των γυναικών που επισκέπτεται γιατρούς σχετικά με τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, δεν αισθάνεται ότι γίνεται αντιληπτός ο βαθμός του πόνου και των ενοχλήσεων. Αντιθέτως, σχεδόν το 20% κατηγορείται εμμέσως ότι υπερβάλλει για τον πόνο. Ωστόσο, ζωτικής σημασίας είναι και έλλειψη δημόσιας συζήτησης γύρω από το θέμα, όπως και η κοινωνική πίεση να αποδεχθείς τον πόνο και να μην «γκρινιάζεις». Η έρευνα, άλλωστε, έδειξε ότι το 50% των γυναικών καθυστερεί να αναζητήσει βοήθεια, παρά τον οξύ πόνο που βιώνει, γιατί θεωρεί – ή επηρεάζεται από το περιβάλλον της – ότι ο πόνος της περιόδου είναι φυσιολογικός. Τι λένε οι ίδιες οι γυναίκες:

  • Πίστευα ότι ο πόνος της περιόδου είναι φυσιολογικός και το έχουν όλες οι γυναίκες
  • Το οικογενειακό μου περιβάλλον δεν με υποστήριξε να ζητήσω βοήθεια
  • Πίστευα ότι πόνος στο σεξ είναι φυσιολογικός

Γυναίκες με ενδομητρίωση και εργασία

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις οξύ πόνου (όπως η ημικρανία), στο εργασιακό περιβάλλον σπανίως υπάρχει κατανόηση αφού κυριαρχεί η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το θέμα. Σχεδόν 1 στις 2 γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά και να αποδώσει στον εργασιακό στίβο. Συγκεκριμένα:

  • Το 34% έχει απουσιάσει από την εργασία του τον τελευταίο χρόνο λόγω της ενδομητρίωσης
  • Το 25% των ασθενών με ενδομητρίωση, αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα λόγω της απουσίας από την εργασία.
  • Πάνω από το 70% των ασθενών χρειάζονται υποστήριξη σχετικά με την ενδομητρίωση στο χώρο εργασίας τους, την οποία δυστυχώς σήμερα δεν λαμβάνουν.
  • Το 35% έχει φοβηθεί ότι θα χάσει την εργασία του λόγω ενδομητρίωσης

Κι ενώ πολλές celebrities έχουν ξεκινήσει να μιλούν δημοσίως για το θέμα και την διάγνωσή τους, όπως η Halsey, η Alexa Chung, η Lena Dunham και πολλές ακόμη, στην Ελλάδα το 35% των γυναικών με ενδομητρίωση δεν έχει μιλήσει ανοιχτά στον κύκλο του για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Όσον αφορά τα συμπτώματα, το 98% τα περιγράφει ως:

  • Επώδυνες περίοδοι – 64.3%
  • Πόνος στο έντερο – γαστρεντερολογικά προβλήματα – 50%
  • Κούραση, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας – 39.3%
  • Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή – 35.7%
  • Αίσθημα φουσκώματος, με ή χωρίς πόνο – 32.1%
  • Βαριές περιόδοι ή ακανόνιστη αιμορραγία, μερικές φορές με θρόμβους, ή αιμορραγία για μεγαλύτερη από το κανονικό ή πριν από την περίοδό σας – 32.1%
  • Δυσκολία να μείνω έγκυος (υπογονιμότητα) – 32.1%
  • Μακροχρόνιος πόνος στην πυέλο ή στη μέση – 32.1%
  • Μελαγχολία – έντονη στεναγχώρια – 17.9%
  • Πόνος κατά την ούρηση – 14.3%

Τα δεδομένα δείχνουν την ανάγκη για καλύτερη υποστήριξη ώστε να μην αναγκάζονται οι γυναίκες με ενδομητρίωση να εγκαταλείψουν την εργασία τους γιατί δεν έχουν την κατάλληλη υποστήριξη.

Το Vivian Lab είναι η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα υγείας αποκλειστικά για γυναίκες, Ιδρύθηκε από γυναίκες με πολυετή εμπειρία στο χώρο της τεχνολογίας και της υγείας, έχει πάνω από 150 γιατρούς & ειδικούς και ένα διακεκριμένο επιστημονικό board με κορυφαίους γιατρούς από Ελλάδα & Αμερική Εδώ μπορεί μια γυναίκα να βρει ειδικούς όπως γυναικολόγους, μαίες, ειδικούς για την εμμηνόπαυση, ειδικούς για την ενδομητρίωση, ψυχολόγους, sex coaches, διατροφολόγους, ειδικούς για γονιμότητα, φυσιοθεραπευτές πυελικού εδάφους, ειδικούς αισθητικής γυναικολογίας, πλαστικούς, παιδιάτρους, κ.α. και να κάνει συνεδρίες μαζί τους με βιντεοκλήση ή με μηνύματα (ακόμα και ανώνυμα).

Το πρωτότυπο άρθρο https://jenny.gr/well-being/424674/ereyna-82-ton-gynaikon-me-endomitriosi-stin-ellada-argisan-na-diagnostoyn ανήκει στο Jenny RSS .
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Westbusiness banner