MORTAL ENGINES: Από 6 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν οι πόλεις κινούνταν πάνω σε τροχούς; Πώς θα είχε διαμορφωθεί ο πλανήτης, αν οι μεγάλες πόλεις διαρκώς ταξίδευαν και προσπαθούσαν να καταβροχθίσουν η μια την άλλη;

Αυτός ο δυστοπικός και αφιλόξενος κόσμος κυριαρχεί στην ταινία «Mortal Engines» που θα απολαύσουμε στους κινηματογράφους από τις 13 Δεκεμβρίου.

Με τη δράση τοποθετημένη χρονολογικά 1.700 χρόνια μετά την εποχή μας, ο κόσμος έχει πια καταστραφεί οικολογικά και τεχνολογικά, εξαιτίας του λεγόμενου «Εξηντάλεπτου Πολέμου», στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά όπλα και βιολογικές βόμβες που αφάνισαν ολόκληρες χώρες.

Η ταινία βασίζεται στο πρώτο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα Φίλιπ Ριβ, το οποίο πυροδότησε τη φαντασία του σκηνοθέτη και παραγωγού Πίτερ Τζάκσον, με σχεδόν ανάλογο τρόπο που τον είχε εμπνεύσει η γραφή του Τόλκιν και τον έκανε να δημιουργήσει τη θρυλική τριλογία του «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών». Χρειάστηκαν επτά χρόνια για τον Ριβ, να ολοκληρώσει το πρώτο του young-adult βιβλίο, που τελικά κυκλοφόρησε το 2001.

2488 TP2 00032R

Αυτό που τράβηξε τη δημιουργική ομάδα στο συγκεκριμένο project, όταν έψαχναν υλικό αμέσως μετά τη θριαμβευτική διασκευή τους στον φανταστικό κόσμο του Τόλκιν, ήταν το αισιόδοξο και ανθρωπιστικό συναίσθημα, σε έναν κόσμο ταξικής ανισότητας μετά τη μεγάλη καταστροφή, όπου οι μεγάλες πόλεις τρώνε τις μικρές σε ένα αχανές τοπίο που κάποτε ήταν η Ευρώπη. Οι πόλεις πάνω σε κινούμενες ρόδες ήταν μια εξαιρετικά τολμηρή ιδέα, ακόμα και για τη σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού. Η ιστορία του τελικά θα εξελίσσονταν σε μια σειρά βιβλίων με τους τίτλους: Predator’s Gold, Infernal Devices και A Darkling Plain. To πληθωρικό όραμά του συγγραφέα, τελικά βρήκε ιδανικούς εκφραστές στο πρόσωπο των βραβευμένων με Όσκαρ παραγωγών του «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών» και του «Χόμπιτ».

Ο Πίτερ Τζάκσον παθιάστηκε με το σύμπαν του βιβλίου και εργάστηκε στο project σαν να είναι δικό του, υπογράφοντας το σενάριο. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε τελικά ο βραβευμένος για όσκαρ ειδικών εφέ, Κρίσταν Ρίβερς (King Kong) ο οποίος ήταν πιστός συνεργάτης του Τζάκσον από τα πρώτα του κιόλας βήματα.

Η παραγωγή πέρασε αρκετά στάδια πριν την ολοκλήρωση. Τα γυρίσματα στη Νέα Ζηλανδία καθυστέρησαν μέχρι να ολοκληρωθεί η τριλογία του «Χόμπιτ» και μέχρι να τελειοποιηθούν τα απαιτητικά οπτικά εφέ. Η ανάπτυξη της παραγωγής της ταινίας, κράτησε περίπου μια δεκαετία, τόσο χρειάστηκε ώστε τα ειδικά εφέ να είναι ιδανικά και η απόδοση του βιβλίου να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς ο περφεξιονισμός του Πίτερ Τζάκσον είναι γνωστός. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Κρίστιαν Ρίβερς, ο οποίος έχει δουλέψει στο πλευρό του Πίτερ Τζάκσον, πάντα με την φροντίδα και την καθοδήγηση του παραγωγού και δασκάλου του.

Ο ήρωας της ταινίας είναι ένας 20χρονος μαθητευόμενος Ιστορικός από το Λονδίνο, ο Τομ Νατσγουόρθι (Ρόμπερτ Σίχαν) ο οποίος δεν έχει ζήσει ποτέ έξω από τα σύνορα της κινούμενης πόλης του. Η ζωή του θα αλλάξει δραματικά όταν θα βρεθεί στο δρόμο του η Έστερ Σο (Χέρα Χίλμαν), μια μοναχική και ατρόμητη κοπέλα που θα βρεθεί στο Λονδίνο. Η Έστερ έχει μοναδικό σκοπό ζωής να δολοφονήσει τον Θάντεους Βαλεντάιν (Χιούγκο Γουίβινγκ), τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο της μητέρας της. Η Έστερ είναι ένα ελεύθερο πλάσμα με πάθος για εκδίκηση και τρυφερή καρδιά. Ο Τομ είναι έγκλειστος στον δικό του κόσμο, αφελής και καλόπιστος, αλλά με σπάνια γενναιότητα και αφοσίωση. Αυτοί οι δυο ήρωες είναι η ραχοκοκκαλιά της ιστορίας. Η καρδιά της ταινίας χτυπάει γύρω από τον αναπάντεχο δεσμό τους, σε αντίξοες συνθήκες.

SWE0887 HesterFrameGrab 8K V02R

Στον αγώνα τους, θα τους βοηθήσει η Άννα Φανγκ (Τζιχάε) μια επικίνδυνη εγκληματίας που όμως έχει γενναιόδωρη καρδιά και καλά κίνητρα για την επανάστασή της. Αυτή η ιστορία εκδίκησης θα φέρει τους δυο ήρωες κοντά, σαν δυο εξόριστους στην ίδια πόλη, όμως τα πράγματα θα εξελιχθούν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και οι αποκαλύψεις θα είναι πιο συγκλονιστικές απ’ ότι θα μπορούσαν να φανταστούν.

Ο θεατής θα βυθιστεί στο εσωτερικό της ιστορίας και θα μαγευτεί από τα οξειδωμένα γρανάζια των κινούμενων πόλεων και ταυτόχρονα θα έχει τη γοητευτική αίσθηση ότι συμμετέχει ενεργά μαζί με τους ήρωες στον αγώνα τους να σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή. Οι ιδέες της ταινίας είναι πολλές: το αμοραλιστικό πρόσωπο της εξουσίας, τα δύσβατα σπλάχνα των πόλεων με τους αλλοτριωμένους κατοίκους, ο ταξικός διαχωρισμός και η επιβολή των μηχανών στα οικοσυστήματα. Όμως στην καρδιά της ιστορία βρίσκεται η ανθρωπιά που θα επιβιώσει, πέρα από τον χρόνο, φυσικά μαζί με την αγάπη.

Ο Πίτερ Τζάκσον, μέσα από την ψυχαγωγική φύση της ταινίας, καταφέρνει και περνάει μηνύματα για τους απολυταρχικούς αρχηγούς κρατών μέχρι την κλιματική αλλαγή, πάντα σε παραμυθένιο περίβλημα και με όπλο την αστείρευτη κινηματογραφική του φαντασία.

 ΑΠΟ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ 3D

Πηγή: https://www.gossip-tv.gr/stories?format=feed&type=rss

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: